Ιστορικό Σχολείου

Το Δημοτικό σχολείο Μαρωνίου βρίσκεται στο χωριό Μαρώνι. Το χωριό, βρίσκεται κτισμένο 35 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λάρνακας. Έχει μέσο υψόμετρο 70 μέτρα, στα βόρεια του χωριού το υψόμετρο φτάνει τα 200 μέτρα, και απόσταση 2 χιλιομέτρων από την θάλασσα.

Στην περιοχή του χωριού, καλλιεργούνται εσπεριδοειδή (λεμόνια, γκρέιφρουτ, πορτοκάλια), σιτηρά, νομευτικά φυτά, ελιές, χαρουπιές και διάφορα είδη λαχανικών. Στο χωριό υπάρχουν επίσης αρκετά θερμοκήπια για την καλλιέργεια πρώιμων λαχανικών. Η κτηνοτροφία στο χωριό είναι περιορισμένη. Υπάρχουν τέσσερις μονάδες αιγοπροβατοτροφίας, δύο φάρμες πουλερικών, ένα εκκολαπτήριο και μια υπερσύγχρονη φάρμα εκτροφής χοίρων.

Το Μαρώνι περιλαμβάνεται στο υδατικό έργο Βασιλικού - Πεντάσχοινου και έχει ωφεληθεί από αυτό με την άρδευση σημαντικής έκτασης γης. Σε περιοχές που καλύπτονται από το υδατικό έργο εφαρμόστηκαν σχέδια αναδασμού.

Από συγκοινωνιακής άποψης το χωριό συνδέεται στα νοτιοδυτικά με το Ζύγι και στα βορειοδυτικά με το Ψεματισμένο και από εκεί με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Λευκωσίας.

Το χωριό διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του με τους στενούς δρόμους, τα πετρόχτιστα σπίτια με πέτρα της περιοχής, τα σπίτια με τα γραφικά ανώγεια με τα μπαλκόνια, τις καμάρες και τα ξωπόρτια με τα σκαλιστά πλαίσια. Μέσα στα πλαίσια διατήρησης αυτής της κληρονομιάς ένα μεγάλο τμήμα του παλιού χωριού έχει κριθεί διατηρητέο και πολλά σπίτια έχουν ανακαινισθεί στο ίδιο στυλ.